Neskončnost paradigme: filozofija

Diagnoza za civilizacijo na planetu Zemlja, ki zamuja že dve stoletji: civilizacijski preskok od 'nemočen kot dojenček' do 'lahko reši takojšnje probleme'.

Strani 398 - 403 "Napaka pri izračunu" kot PDF.

Deli strani 399 in 400 iz poglavja "Napaka pri izračunu":

  Prvi civilizacijski preskok


Civilizacija dosega različne stopnje sposobnosti za obvladovanje vedno težjih izzivov preživetja. Začne se s stopnjo 0: civilizacija z enako sposobnostjo preživetja, kot so jo nekoč imeli dinozavri. Sposobnosti civilizacije na ravni 0 so opredeljene kot nemoč kot pri dojenčku.

Na začetku industrijske revolucije nihče ni vedel, kaj bo nastalo. Znanost 20. stoletja je omogočila rekonstrukcijo usode Zemlje v zadnjih nekaj milijardah let in napoved prihodnosti našega sonca.

Popolnoma neuspešen je bil le en primer: kakšna bo pot naše civilizacije? Šarlatani so delovali kot trgovci s strahom. Mizantropi so uživali v širjenju fantazij o sodnem dnevu. Obupani ljudje so na zadnja nahajališča fosilne energije začeli gledati kot na nekakšen zadnji obrok. Vsi podnebni skeptiki pravijo: uživajmo v zadnjem obroku, konec je neizogiben. Ali si je sploh mogoče zamisliti bolj obsežno kršitev človekove pravice do prihodnosti?

Fosilna energija je bila pravo sredstvo za začetek prvega civilizacijskega preskoka. Veliko lažje je uporabiti ogenj iz premoga za pogon parnega stroja kot pa zgraditi fotovoltaični sistem, sistem za shranjevanje električne energije in električni motor. Nič ni narobe, če za pospešitev razvoja za 100 ali 150 let uporabimo fosilno energijo. Vendar se mora civilizacija takrat zavedati edinstvenosti razmer, razumeti proces civilizacijskega preskoka in sprožiti zaključek.

Znanstveni napredek od leta 1800 je bil izjemen. Toda zakaj nihče ni raziskoval trenutnega stanja in prihodnjega razvoja naše civilizacije?

Neskončnost paradigme Neskončnost paradigme
Ali lahko civilizacija razvije sposobnost neomejenega preživetja? Menimo, da je! Tako sta mogoča globalna blaginja in neomejena prihodnost.


Božično sporočilo
Tik pred božičem 2018 je bilo srečanje z visokim dostojanstvenikom Rimskokatoliške cerkve. To sporočilo je bilo pripravljeno za to srečanje.


          Neskončnost paradigme: filozofija: Diagnoza za civilizacijo na planetu Zemlja, ki zamuja že dve stoletji: civilizacijski preskok od 'nemočen kot dojenček' do 'lahko reši takojšnje probleme'. https://paradigm.pege.org/philosophy-sl/