Paradigme Infinitism: Filosofi

En diagnose for sivilisasjonen på planeten Jorden som er to århundrer forsinket: sivilisasjonssprang fra "Hjelpeløs som en baby" til "Kan løse umiddelbare problemer".

Side 398 - 403 i "Beregningsfeil" som PDF.

Deler av side 399 og 400 fra "Beregningsfeil":

  Det første sivilisasjonsspranget


En sivilisasjon når ulike nivåer av evne til å mestre stadig vanskeligere overlevelsesutfordringer. Det starter med nivå 0: en sivilisasjon med samme evne til å overleve som dinosaurene en gang hadde. Evnen til en sivilisasjon på nivå 0 er definert som hjelpeløs som et spedbarn.

Ingen visste i begynnelsen av den industrielle revolusjonen hva som ville dukke opp. Vitenskapen i det 20. århundre gjorde det mulig å rekonstruere jordens skjebne de siste milliarder årene og å forutsi solens fremtid.

Det var bare én total fiasko: Hvilken vei vil vår sivilisasjon gå? Sjarlataner opptrådte som selgere av frykt. Misantroper likte å spre dommedagsfantasier. Desperate mennesker begynte å betrakte de siste forekomstene av fossil energi som et slags siste måltid. Alle klimaskeptikerne sier: la oss nyte vårt siste måltid, slutten er uunngåelig. Kan man i det hele tatt tenke seg en mer omfattende krenkelse av menneskerettighetene i fremtiden?

Fossil energi var den rette måten å starte det første sivilisasjonsspranget på. Det er mye lettere å bruke et kullfyr til å drive en dampmaskin enn å bygge et solcelleanlegg, et system for lagring av elektrisitet og en elektrisk motor. Det er ikke noe galt i å bruke fossil energi for å akselerere utviklingen i 100 eller 150 år. Men da må en sivilisasjon innse det unike ved situasjonen, forstå prosessen med sivilisasjonsspranget og sette i gang konklusjonen.

Den vitenskapelige utviklingen siden 1800 har vært enorm. Men hvorfor har ingen forsket på vår sivilisasjons nåværende status og fremtidige utvikling?

Paradigme Infinitism Paradigme Infinitism
Kan en sivilisasjon utvikle evnen til ubegrenset overlevelse? Vi tror det! Slik er global velstand og en ubegrenset fremtid mulig.


Julebudskap
Like før jul 2018 var det et møte med en høy dignitær i den romersk-katolske kirken. Denne meldingen ble utarbeidet til det møtet.


          Paradigme Infinitism: Filosofi: En diagnose for sivilisasjonen på planeten Jorden som er to århundrer forsinket: sivilisasjonssprang fra "Hjelpeløs som en baby" til "Kan løse umiddelbare problemer". https://paradigm.pege.org/philosophy-nb/