Paradigma Infinitizmus: Filozófia

A Föld bolygó civilizációjának diagnózisa, amely már két évszázada esedékes: civilizációs ugrás a "Gyámoltalan, mint egy csecsemő" állapotból a "Képes megoldani az azonnali problémákat" állapotba.

A "Számítási hiba" 398-403. oldala PDF formátumban.

A 399. és 400. oldal részei a "Számítási HIBA" című részből:

  A civilizáció első ugrása


Egy civilizáció különböző szinteket ér el a túlélés egyre nehezebb kihívásainak leküzdésében. A 0. szinttel kezdődik: egy olyan civilizáció, amely ugyanolyan túlélési képességgel rendelkezik, mint egykor a dinoszauruszok. A 0. szintű civilizáció képességeit úgy határozzák meg, hogy tehetetlen, mint egy csecsemő.

Az ipari forradalom kezdetén senki sem tudta, hogy mi fog kialakulni. A 20. század tudománya lehetővé tette, hogy rekonstruáljuk a Föld sorsát az elmúlt néhány milliárd évben, és megjósoljuk Napunk jövőjét.

Csak egy teljes kudarc volt: mi lesz civilizációnk pályája? A sarlatánok a félelem kereskedőiként működtek. A mizantrópok élvezettel terjesztettek világvége-fantáziákat. Az elkeseredett emberek a fosszilis energia utolsó lelőhelyeit egyfajta utolsó vacsorának tekintették. Minden klímaszkeptikus azt mondja: élvezzük ki az utolsó vacsorát, a vég elkerülhetetlen. Elképzelhető-e egyáltalán a jövőhöz való emberi jog átfogóbb megsértése?

A fosszilis energia volt a megfelelő eszköz a civilizáció első ugrásának elindításához. Sokkal egyszerűbb egy gőzgépet széntüzeléssel működtetni, mint egy fotovoltaikus rendszert, egy villamosenergia-tároló rendszert és egy villanymotort építeni. Semmi rossz nincs abban, ha a fosszilis energiát használjuk a fejlődés felgyorsítására 100 vagy 150 évig. De akkor egy civilizációnak fel kell ismernie a helyzet egyediségét, meg kell értenie a civilizációs ugrás folyamatát, és el kell indítania a következtetést.

A tudományos fejlődés 1800 óta óriási volt. De miért nem végzett senki kutatást civilizációnk jelenlegi állapotáról és jövőbeli fejlődéséről?

Paradigma Infinitizmus Paradigma Infinitizmus
Kifejlesztheti-e egy civilizáció a korlátlan túlélés képességét? Szerintünk igen! Így lehetséges a globális jólét és a határtalan jövő.


Karácsonyi üzenet
Nem sokkal 2018 karácsonya előtt volt egy találkozó a római katolikus egyház egyik magas méltóságával. Ez az üzenet erre a találkozóra készült.


          Paradigma Infinitizmus: Filozófia: A Föld bolygó civilizációjának diagnózisa, amely már két évszázada esedékes: civilizációs ugrás a "Gyámoltalan, mint egy csecsemő" állapotból a "Képes megoldani az azonnali problémákat" állapotba. https://paradigm.pege.org/philosophy-hu/