Безкрайност на парадигмата: Философия

Диагноза за цивилизацията на планетата Земя, която е закъсняла с два века: цивилизационен скок от "Безпомощен като бебе" до "Може да решава непосредствени проблеми".

Страници 398 - 403 от "Calculation ERROR" като PDF.

Части от страници 399 и 400 от "Грешка при изчисление":

  Първият скок на цивилизацията


Една цивилизация достига различни нива на способност да се справя с все по-трудните предизвикателства на оцеляването. Започва се с ниво 0: цивилизация със същата способност за оцеляване, каквато са имали динозаврите. Способностите на цивилизацията от ниво 0 се определят като безпомощна като бебе.

В началото на Индустриалната революция никой не е знаел какво ще се появи. Науката на ХХ век даде възможност да се реконструира съдбата на Земята през последните няколко милиарда години и да се предскаже бъдещето на нашето слънце.

Имаше само един пълен провал: каква ще бъде траекторията на нашата цивилизация? Шарлатаните действаха като търговци на страх. Мизантропите се наслаждаваха на разпространяването на фантазии за съдния ден. Отчаяните хора започнаха да гледат на последните залежи на изкопаема енергия като на нещо като последно ядене. Всички климатични скептици казват: нека се насладим на последното си ядене, краят е неизбежен. Възможно ли е да има по-всеобхватно нарушаване на човешкото право на бъдеще?

Енергията от изкопаеми горива е била подходящото средство за началото на първия скок на цивилизацията. Много по-лесно е да се използва огън от въглища за задвижване на парна машина, отколкото да се изгради фотоволтаична система, система за съхранение на електроенергия и електрически двигател. Няма нищо лошо в това да се използва изкопаема енергия за ускоряване на развитието за 100 или 150 години. Но тогава една цивилизация трябва да осъзнае уникалността на ситуацията, да разбере процеса на цивилизационния скок и да инициира извода.

Научният прогрес от 1800 г. насам е огромен. Но защо никой не е направил изследване на сегашното състояние и бъдещото развитие на нашата цивилизация?

Безкрайност на парадигмата Безкрайност на парадигмата
Може ли една цивилизация да развие способност за неограничено оцеляване? Ние смятаме, че да! Ето как са възможни глобален просперитет и неограничено бъдеще.


Коледно послание
Точно преди Коледа 2018 г. имаше среща с високопоставен служител на Римокатолическата църква. Това послание беше изготвено за тази среща.


          Безкрайност на парадигмата: Философия: Диагноза за цивилизацията на планетата Земя, която е закъсняла с два века: цивилизационен скок от "Бе https://paradigm.pege.org/philosophy-bg/